Helle foran barnehagen på Nordagutu
Fotocredit:

Leserinnlegg om solkraftanlegg på Nordagutu

Solpark i Evjudalen ville være utenkelig. Sundsmoen er som Evjudalen for oss som bor på Nordagutu. Det er ikke rart at mange vil kjempe sterkt mot dette.

 

22. juni, 2023

Umulig å unngå konflikt
Da de potensielle utbyggerne av solkraftanlegg på Nordagutu orienterte kommunestyret om solkraftplanene, gjentok de flere ganger at de ikke ønsket konflikt med innbyggerne og brukerne av området.

Hvis de ikke ønsket konflikt burde de kanskje ikke lagt planer om et solcelleanlegg nærmest vegg i vegg med naturbarne­hagen, idrettsanlegget og det mest brukte turområdet på Nordagutu.

Lettere, lønnsom og naturvennlig solenergi
MDG har akkurat fått gjennomslag i Energi- og miljø­komiteen på Stortinget om å gjøre det lettere og mer lønnsomt å produ­sere solenergi på næringslivsbygg og industriarealer. Forslaget ble enstemmig vedtatt, så det er gode sjanser for at det blir vedtatt på Stortinget 5. juni.
Da ligger det godt til rette for at vi starter med å bygge sol­energi på tak og allerede utbygde områder i stedet for i naturen.

Norge er helt avhengig av fornybar energi for å løse klima­krisen. Men vi står også i en natur­krise. Derfor må vi prioritere å bygge ut solenergi på allerede utbygde områder først.

Hva vil du gjøre for klima?
I kommunestyret hadde Asbjørn Botnen i Høyre et veldig godt spørsmål til oss alle. Han sa det var på tide å ta omstillingen på alvor og spørre oss selv hva vi vil gjøre for klima.

Mitt svar er at jeg mer enn gjerne reduserer litt på mitt forbruk, mine flyturer og annen energikrevende livsstil for å spare energi. Vi må innse at vi heller ikke her kan få i både pose og sekk.

For å slippe solkraftanlegg midt i nærnaturen til en naturbarnehage, en skole og de mange som bruker dette fine friluftslivsområdet, må vi både redusere på eget energiforbruk og bygge ut solkraft på gråe områder.

På Nordagutu er skogen uansett hogstklar, men jeg er sikker på at både barn og voksne vil foretrekke å ferdes i hogstfelt med karbonbindende ny­planting, enn i en skog av solceller.